Україні потрібно врахувати китайський досвід, а не вибирати між ЄС і ТС,- Колесніков

Україна не повинна зациклюватися на асоціацію з ЄС, а повинна вести політику відкритих дверей для всього світу, яка, в свій час, принесла успіх Китайській Народній Республіці

Про це заявив Секретар президії політради Партії Регіонів, народний депутат Борис Колесніков в інтерв'ю газеті «Сегодня»

«Чому Захід, незважаючи на всі свої упередження проти комуністів, пішов в Китай? Це заслуговує глибокого вивчення. І зараз у Європи з Китаєм взаємовигідні бізнес-відносини. Політика відкритих дверей - як торгівля з усіма, без обмежень - може принести успіх і нашій країні», - вважає Борис Колесніков. 

Що стосується торговельно-економічних відносин з Росією, то, на думку депутата, не можна ними нехтувати. Оскільки твердження, що після укладення асоціацію з ЄС «всі українські товари зможуть спокійно продаватися на ринках Європи, так що експорт до Росії нам не потрібен» в корені невірно.

«Потрібно, щоб уряд домігся однакових умов для роботи бізнесу на всіх ринках. Адже третина експорту йде в Євросоюз, а третина - у країни СНД. І це не просто політика, це економіка, робочі місця, зарплати, пенсії. Якщо завтра не буде цих робочих місць, прийдуть же з цими проблемам не до роботодавців, а до уряду і президента», - зазначив Колесніков.

Водночас депутат вважає, що Україні необхідно скорочувати свою залежність від російського газу. «Ми неефективно використовуємо «блакитне паливо», тому треба змінювати підхід до споживання і починати поводитися з газом як з товаром», - підкреслив Борис Колесніков.

Зокрема, зменшити споживання газу в побуті, на думку політика, допоможе комунальна реформа за прикладом Берліна чи Вільнюса, що мали на початку 90-х схожу інфраструктуру панельного домобудівництва.  «Якщо ми проведемо комунальну реформу, це дозволить удвічі скоротити споживання газу. Значить, кожна сім'я в два рази зменшить свої витрати », - зазначив він.

Колесніков нагадав, що Світовий банк і МВФ неодноразово пропонували Україні вирішити це питання, у тому числі за рахунок надання довгострокових кредитів, адже така реформа заощадить до $ 4 млрд. на рік і зменшить енергозалежність.