Українські держкомпанії за рік напрацювали на 18 млрд грн збитків

Підприємства, які перебувають в управлінні органів державної влади, торік напрацювали в сукупності на 17,8 млрд грн збитку, 16,7 млрд грн з цієї суми - «заслуга» держкомпаній, які безпосередньо підпорядковуються міністерствам

Це випливає з щорічного звіту про моніторинг ефективності управління державною власністю, підготовленого Міністерством економічного розвитку і торгівлі, пише газета "Капитал".

За підсумками 2012 р. збитки від управління держактивами становили 11,8 млрд грн, свідчать дані Мінекономрозвитку. 

Фінансові показники держсектора головним чином залежать від стану справ підприємств, підпорядкованих Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Міноборони, Фонду держмайна і держконцерну «Укроборонпром». З цього переліку лише компанії Міністерства інфраструктури та «Укроборонпрому» закінчили минулий рік з прибутком - 2,2 млрд грн і 490 млн грн відповідно, тоді як інші показали збитки.

Однією з основних причин збитковості держпідприємств міністерства називають технічну та моральну зношеність основних фондів, а також зростання цін на сировину та енергоносії, високі тарифи на перевезення вантажів і збільшення податкового навантаження. Збитки також генеруються через відсутність держзамовлень та ефективного механізму залучення інвестицій. 

Найбільші збитки показали підприємства, підпорядковані Міністерству енергетики та вугільної промисловості. В цілому ці збитки становлять 18,5 млрд грн, свідчать дані моніторингу Мінекономрозвитку. При цьому лише 10% компаній Міненерговугілля є прибутковими - 44 з 442.

Найгірші фінансові результати в вугільних державних шахт. За минулий рік вони збільшили збитки на 27% - до 15,128 млрд  грн. 

Ще одна чорна діра державного сектора економіки - НАК «Нафтогаз України». У минулому році компанія збільшила чистий збиток на 14,2% порівняно з 2012 р. - до 12521 млн грн. Втім, враховуючи структуру управління компанії, вона не потрапила під моніторинг Мінекономрозвитку. Це означає, що з «Нафтогазом» держсектор показав би близько 30 млрд грн збитку.