Бойовики "Ісламської держави" захопили склади з хімзброєю в Іраку

Бойовики з радикальної сунітського угрупування "Ісламська держава Іраку і Леванту" захопили занедбаний завод з виробництва хімічної зброї в іракській провінції Мутанна

Раніше на складах фабрики зберігалося близько 2,5 тис. хімічних ракетних двигунів, передає Росбалт з посиланням на AFP.

Посол Іраку при ООН Мохамед Алі Альхакім направив генеральному секретарю організації Пан Гі Муну лист з повідомленням про захоплення бойовиками зброї та спорядження військових, які охороняли об'єкт. Альхакім зазначив, що були захоплені бункери з ціаністим натрієм, який використовується при отриманні хімічної речовини табун, повідомляє Газета.Ru.

У листі також зазначено, що в розпорядження ІДІЛ потрапили залишки ракет з зарином та іншими речовинами нервово-паралітичної дії, які, як підкреслюють іракські чиновники, вже застаріли і не можуть бути використані бойовиками для виготовлення хімзброї.

ІДІЛ, яка воювала до останнього часу в Сирії, в червні очолила наступ на північні і західні райони Іраку. За останні три тижні бойовики зуміли захопити відразу кілька міст Іраку, а також території на кордоні з САР і Йорданією. 29 червня ІДІЛ оголосила про створення ісламського халіфату і поміняла назву на "Ісламська держава".