Україна позивається до ЕСПЧ проти Росії щодо катування заручників у Слов’янську

Українська Гельсінська спілка з прав людини звернувся до Європейського суду з прав людини з приводу причетності Росії до викрадення і тортурам заручників бойовиками в Слов'янську

Про це повідомляє   Еспресо.TV з посиланням на сайт союзу.

«Організація сподівається, що суд встановить причетність до викрадення військових Російської Федерації, уряд якої буде зобов’язаний сплатити потерпілим компенсацію», - йдеться у повідомленні.

Адвокат по справі Олег Вєрємєєнко нагадав, що практика взяття заручників з’явилась ще в 1990-ті роки під час першої і другої Чеченської кампанії, тому аналогічні справи в Євросуді називають ще «чеченськими». «Юристи правозахисних організацій звертались тоді в Страсбург в порядку Правила №39 (термінові випадки) і вимагали звільнення заручників. В даному випадку складність полягала в тому аби довести зв’язок терористів з РФ і в такий спосіб обґрунтувати відповідальність агентів РФ, а відтак – і держави. Ми посилались на те, що в розпорядженні терористів опинилась найновітніша зброя: ПЗРК комплекси – вартістю 80 тис. доларів США, танки Т-72, гармати, інша новітня бронетехніка тощо», - зазначив адвокат.

Він висловив сподівання, щ суд «почує» аргументацію української сторони.

Справа ведеться в рамках Фонду стратегічних справ УГСПЛ.