В СЕС попереджають про можливість епідемій через трупи терористів

Через масове скупчення трупів убитих найманців біля Слов'янська та Краматорська, у регіоні може виникнути епідемічний спалах інфекції

Про це повідомив перший заступник головного Державного санітарного лікаря України Олександр Кравчук, передає Еспресо.TV з посиланням на УНН.

Кравчук пояснив, що відповідно до санітарних норм, кладовища та місця захоронення мають бути обладнані спеціальним чином, адже під час розкладання, трупні токсини є небезпечними для живих людей.

"Тому, звичайно, будь-яке захоронення у не облаштованому місці буде мати певну небезпеку у епідеміологічному відношенні. У нас є інформація, що там були так би мовити несакціоновані захоронення. А що там після останніх подій відбувається поки не зрозуміло, адже все контролюється силами АТО", - сказав він.

За його словами, наразі немає інформації про ймовірні захворювання вбитих, тому гарантувати епідеміологічну безпеку у місцях, де наявні масові скупчення трупів, неможливо.

"По-перше, ми не знаємо епідемічного статусу тих людей, що були вбиті, чи хворіли вони якимись небезпечними хворобами, адже деякі збудники можуть досить довго зберігатись. По-друге, труп під час розкладання виділяє масу усіляких токсинів, різні мікроорганізми з нього можуть бути причинами інфекційних хвороб", - зазначив Кравчук.

Нагадаємо, в околицях міст Слов'янськ та Краматорськ Донецької області, звільнених від терористів,лежить до півтори тисячі непохованих трупів найманців.