ГПУ трусить банк Клименка за підозрою у причетності до фінансування терористів

Генеральна прокуратура розслідує діяльність колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка, закрема, підконтрольну йому банківську установу ПАТ «Грін Банк» за підозрою у фінансуванні тероризму

Про це повідомляє Еспресо.TV. з посиланням на прес-службу ГПУ.

"Генеральна прокуратура розслідує кримінальне провадження за фактом зловживання владою та службовим становищем колишнім Міністром доходів і зборів України О. Клименком та іншими службовими особами цього Міністерства, а також ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах", - зазначили у відомстві.

В ГПУ повідомили, що в рамках розслідування було встановлено, підконтрольний Клименку банк ПАТ «Грін Банк» (м. Київ, вул. Костянтинівська, 10), використовується для  переведення безготівкових коштів в готівкові та залучення їх до тіньових схем.

«У зв’язку з клопотанням слідчого 04.07.2014 Печерський райсуд м. Києва виніс ухвалу про надання дозволу на проведення обшуку в приміщенні ПАТ «Грін Банк» з метою вилучення документів, комп'ютерної техніки, записів, предметів, а також грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, які мають значення для розслідування цього кримінального провадження», - поінформували в Генпрокуратурі.

Під час обшуку в приміщенні банку було знайдено та вилучено грошові кошти у розмірі майже 15 млн грн та 150 тис дол США. Окрім цього, в аналогічних банківських упаковках одного з українських банків також було вилучено 750 тис грн, знайдених у громадянина.

В ГПУ звернули увагу на те, що найбільше клієнтів ПАТ «Грін Банк», які знімали великі суми коштів готівкою, є мешканцями Донецької та Луганської областей. «Також встановлено ще двох клієнтів банку, які отримували грошові кошти готівкою в сумі понад 19 млн грн кожен. Наразі перевіряється причетність вказаного банку до фінансування тероризму та сепаратизму на Сході України», - зазначили у відомстві.

На даний час проводиться огляд вилучених документів та вирішується питання про внесення відповідних даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Нагадаємо, за даними ГПУ, протягом 2012 - 2013 років Олександр Клименко за попередньою змовою з іншими службовими особами Міндоходів та колишнього вищого керівництва держави організував створення на території України ряду «програмних» підприємств, які розмитнювали на території України товари за заниженою митною вартістю.

Внаслідок цього до держбюджету не надійшло понад 126 млн грн.