Киргизcтан здійснює блокаду таджицьких анклавів, таджики протестують

На кордоні Таджикистану та Киргизстану, де в четвер в результаті збройного конфлікту одна людина загинула і десять були поранені, пройшли мітинги таджицьких жителів анклаву Ворух, що вимагають від киргизької влади припинити блокаду селища

"Нам ледве вдається контролювати ситуацію. Люди дуже знервовані. Вони вимагають від влади країни вжити термінових заходів і побудувати альтернативні дороги. Зараз Ворух практично блокований. Ми не можемо вивезти поранених для лікування в Ісфару. Дорога перекрита киргизькими військовими", - розповів ВВС Лоїк Махкамов, глава адміністрації таджицького анклаву Ворух.

Таджицька сторона вважає, що киргизький прикордонний пост "Тамдик", який обстріляв в четвер таджицьких громадян, - незаконний, і вимагає від Бішкека прибрати пост зі спірної території.

Прикордонна служба Киргизстану відмовляється виконувати вимогу таджицької сторони і просить Душанбе провести роз'яснювальну роботу з таджицьким населенням Воруха.

"У разі порушення таджицькими громадянами державного кордону Киргизії в їх відношенні будуть вжиті певні заходи", - йдеться в офіційному повідомленні прикордонної служби Киргизії.

Обидві сторони конфлікту зняли з себе відповідальність за інцидент зі стріляниною, стверджуючи, що інша сторона першою відкрила вогонь.

Ворух - найбільший з таджицьких анклавів у Киргизстані. Населення громади становить близько 35 тисяч чоловік.