На Одеському кінофестивалі будуть представлені стрічки про Майдан, Femen та Pussyriot

Головні претенденти на Золотого Дюка цього року - українські митці

Сьогодні відбудеться урочисте відкриття п'ятого Одеського міжнародного фестивалю, повідомляє tsn.ua. Дійство триватиме 9 днів, і глядачі матимуть нагоду переглянути 7 повнометражних та 13 короткометражних фільмів.

Хто удостоїться головної премії Золотий Дюк, визначатиме, як завжди, компетентне міжнародне журі. Провідною темою програми є роль громадянського суспільства в Україні та світі. Гостям обіцяють стрічки про Майдан та скандальні жіночі угруповування Femen і Pussyriot.

Цього року локація фестивалю змінена: замість Одеського оперного театру, для проведення обрали театр драми та музичної комедії імені Водяного. Це обійшлося організаторам дешевше. Окрім того, серед номінованих цьогоріч переважає число українців, порівняно зі списком претендентів минулого року, де переважно фігурували російські митці.

Найочікуванішою датою є 15 липня - саме цього дня буде представлена стрічка "Геймер" знята сценаристом, продюсером і режисером  Олегом Сенцовим. Усі збори за цей фільм підуть родині режисера.

Нагадаємо, 11 травня працівники ФСБ Росії затримали в Криму режисера Олега Сенцова і ще трьох активістів. У Росії їх звинувачують за статтями"Тероризм", "Організація терористичного співтовариства і участь у ньому", а також "Незаконний обіг зброї". 

Кінорежисери Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Агнешка Холанд, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда та інші заявили президентові Росії Путіну про вимогу про звільнення українського режисера.