Омбудсмен написала листа Путіну з вимогою звільнити Надію Савченко

Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Валерія Лутковська звернулася до російського президента Володимира Путіна з вимогою звільнити пілота Надію Савченко

Про це вона повідомила Еспресо.TV скайпом. 

"Правова оцінка є абсолютно чіткою. За моєю інформацією пані Надія є жертвою викрадення людини, яке дозволила собі інша держава по відношенню до нашої громадянки. Була заручницею ЛНР. Іншої кваліфікації ніж кіднепінг (викрадення людей, - Ред.), я не знаю", - сказала Лутковська. 

Вона зазначила, що докладе максимум зусиль, щоб добитися зустрічі з полонянкою. 

"Вчора був пані Панфіловій (омбудсмен Росії, - Ред.) лист і регіональному омбудсмену стосовно організації моєї зустрічі з пані Надією, щоб дізнатися її умови і як її доправили до РФ, щоб більш об’єктивно про кіднепінг говорити, в тому числі з міжнародними організаціями".

Також, український омбудсмен повідомила, що звернулась з офіційним листом до російського президента з вимогою відпустити Надію Савченко. 

"Підписала лист на ім’я президента РФ Володимира Путіна, в якому вказано, , що висунуті їй звинувачення абсурдні, стверджено про похищення цієї людини і висловлено вимогу про її звільнення і втручання Володимира Путіна в її звільнення", - сказала Лутковська. 

І додала: "Вона офіцер, несла службу в зоні АТО, що вона ще могла там робити, ніж виконувати свій обов’язок. З іншого боку, що буде робити російське судочинство, це напевно буде з області фантастики, бо ми знаємо, що собою являє російське судочинство".