Путінська пропаганда в дії: 80% росіян повністю виключають можливість протесту проти влади

Соціологи "Левада-центру" зафіксували рекордно низький рівень протестних настроїв серед росіян. Люди не хочуть виходити на вулицю ні з економічними, ні з політичними вимогами

Третина росіян схвалюють боротьбу влади з "п'ятою колоною". Експерти пов'язують це з впливом телевізійної пропаганди з приводу української кризи, але прогнозують, що її ефект буде короткостроковим, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК-Україна.

Згідно із червневим опитуванням "Левада-центру", малоймовірною вважають можливість протестів з політичними вимогами в своєму місті чи селі 81% росіян, а виступів проти падіння рівня життя - 76% опитаних (останній показник - рекордний за 20 років спостережень). Тільки 14% припускають політичні демонстрації, мітинги, страйки, 19% вважають можливим протест на захист свого добробуту. Готові прийняти участь в такого роду протестах ще менше людей. Тільки 9% росіян взяли б участь у протестах з політичними вимогами, 15% - з економічними. Не брали б 83 і 78% респондентів відповідно.

Ще в лютому цього року в економічний і політичний протести не вірили на 10% менше росіян (66 і 71​​% відповідно). У пік невдоволення у 2005 році (Монетизація пільг) в ймовірність будь-яких протестів не вірили 56% росіян, в 2011-2012рр. (Протести за чесні вибори) - від 65 до 75%. Найвищий рівень очікування протестів був у 1997-1998 роках (Коли сталася передостання фінансова криза): тоді можливість таких виступів визнавали до 40%.

Також майже третина (36%) вважають цю боротьбу повністю виправданою, майже чверть (27%) упевнені, що це спроба влади захистити себе від критики з боку суспільства і що в країні немає ніякої "п'ятої колони". Але найбільша група респондентів (38%) важко було відповісти.

Найбільше супротивників тиску держави на інакомислячих - у Москві (49%), а прихильників - у містах з населенням до 100 тис. осіб (40%). З вікових груп найнегативніше до "п'ятої колони" ставляться люди віком 40-54 року: 37% серед них схвалюють дії держави, 31% - ні.

Найбільше підтримують державну політику проти "п'ятої колони" ті люди, які за свою зарплату можуть дозволити собі тільки продукти харчування (38%), найменше - ті, хто може купити продукти та одяг (34%). Найбільше число тих, хто не визнає існування "п'ятої колони", серед найзаможніших респондентів (можуть дозволити собі покупку автомобіля (44%)).

Опозиціонер Ілля Яшин скептично ставиться до результатів опитування, але погоджується, що для опозиції нинішня ситуація несприятлива. На його думку, мобілізація суспільства в зв'язку з подіями на Україні короткочасна, оскільки реальні проблеми людей як і раніше не вирішуються і рівень життя не росте. У перспективі, вважає Яшин, економічні та політичні проблеми вийдуть назовні і виведуть людей на вулиці.

Опитування проводилося "Левада-центром" 20-23 червня за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення серед 1600 осіб у віці 18 років і старше в 134 населених пунктах 46 регіонів країни. Статистична похибка - до 3,4%.