США хочуть витурити російських металургів з американського ринку

Сталеливарні компанії США звернулися до Міністерства торгівлі країни з проханням повернути мита на російську сталь. Металурги звинуватили конкурентів з Росії в пересиченні ринку дешевим прокатом

Скаргу подали компанії Nucor, US Steel, Arcelor Mittal USA. Вони вказали, що договір 15-річної давнини, який обмежував торгівлю російською сталлю, насправді не заважає демпінгу, повідомляє «Лента.Ru» з посиланням на Reuters.

Дана угода дозволяла російським сталеливарним компаніям уникати великих антидемпінгових мит на гарячекатаний прокат. Замість мит США встановили квоту і нижню межу цін. Американський сталеливарний бізнес вважає, що мінімальна ціна в угоді є нижче американських ринкових цін з 2004 року.

У поточному році на стороні російських виробників зіграла сприятлива цінова кон'юнктура в США. Вона привернула увагу низьковитратних російських сталеварів, які змогли скористатися конкурентними перевагами, незважаючи на дорогу логістику.

Ціни на гарячекатаний прокат в США зараз перебувають на рівні 725-740 доларів за тонну, а експортні ціни на російську продукцію в портах Чорного моря - не більше 535-540 доларів за тонну.

Якщо угоду все-таки буде скасовано, до «Сєвєрстали» застосовуватиметься мито в розмірі 73,59 відсотка. Новолипецькому металургійному комбінату і Магнітогорському металургійному комбінату загрожують і зовсім заборонні мита на рівні 84,56 відсотка.