Теплий клімат сприяє розвитку каменів у нирках, - вчені

У регіонах з середньою температурою вище норми випадки захворювань зустрічаються частіше

Спеціалісти Дитячого госпіталю Філадельфії дослідили вплив клімату на здоров'я американців, повідомляє видання Daily Mail.  Виявилося, що температура середовища має прямий зв'язок з виникненням каменів у нирках.

Експеримент проводився серед 60 тис. осіб. Об'єктом дослідження стали жителі п'яти штатів: Атланти, Чікаго, Далласу, Каліфорнії та Філадельфії. Команда спеціалістів опрацювала дані звернень до госпіталів зі скаргами на нирки, оцінила погодну ситуацію в кожному окрузі та виявила, що в регіонах, де температура вища на 10 градусів за Цельсієм від середнього показника, ризик появи каменів збільшується.

Таким чином, глобальне потепління може стати загрозою для здоров'я нирок. Спеціалісти пояснюють цей процес так: при високій температурі відбувається зневоднення організму, а це збільшує концентрацію кальцію та мінералів у сечі. Жителі холодних штатів також у зоні ризику: низька температура змушує американців перебувати у надто теплих приміщеннях, при цьому може змусити забути про фізичну активність та здорове харчування.

За статистикою, щорічно 500 тис американців звертаються до госпіталей з підозрою на камені в нирках. Проте, це число становить 11% від загального, каже ведучий спеціаліст проекту, уролог Грегорі Тейзіен. Скоріш за все, більше хвилюватися про вплив коливань температури на появу захворювання варто тим, хто вже помічав тенденцію виникнення каменів, додає він.

Окрім глобального потепління, потенційною небезпекою для хворого може бути неправильний режим харчування та пиття води. Спочатку розмір каменів може бути невеликим, що дозволяє їм утилізуватися природним шляхом.
Проте, операційне втручання необхідне, якщо захворювання перейшло у більш серйозну стадію.

Нагадаємо, раніше науковці Сіднейського університету довели, що між температурою, вологістю повітря, атмосферним тиском та болем у спині немає взаємозв’язку .