Бійцям АТО пропонують новий бронеавтомобіль "Козак"

Координатори групи «ІС» на запрошення керівництва НВО «Практика» відвідали об'єднання, що займається, крім іншого, бронюванням автомобільної техніки (саме тут з'явився на світ знаменитий бронеавтомобіль «Козак»)

Метою візиту було вивчення пропозиції, з яким сьогодні «Практика» виходить на керівництво Міноборони та інших збройних формувань країни - «Програми резервування наявної колісної техніки». 

Про це пише керівник ЦВПІ, група ІС, Дмитро Тимчук, передає Цензор.НЕТ

Суть проблеми в наступному. З самого початку АТО перед силовиками стояло і стоїть актуальне питання забезпечення своїх підрозділів у зоні операції. Транспортування особового складу і вантажів, вивіз поранених, підвезення боєприпасів і продовольства на блок-пости і т.д. стали дуже серйозною проблемою. Якщо проаналізувати дані про наші втрати, то дуже вагома їх частина припадає саме на наслідки нападів терористів на колони на марші, а з самого початку АТО вивезення поранених здійснювався на інкасаторських броньованих автомашинах через брак іншого відповідного транспорту. 

Ця проблема залишається і на так званих звільнених від терористів територіях Донбасу, де продовжують орудувати окремі групи бойовиків. 

При цьому закупівлі силовими відомствами бронетранспортерів лінійки БТР-3 і БТР-4, а також легкого бронетранспортера «Дозор-Б» вирішують питання транспортування особового складу та вогневої підтримки в зоні бойових дій, і вкрай потрібні силовикам. Але, по-перше, вони все ж не призначені для перевезення вантажів, тобто виконання настільки актуальних «логістичних» завдань (не рахуючи хіба що санітарні модифікації). По-друге, їх виробництво займає чималий час (наприклад, термін виробництва «Дозор-Б» - від 6 місяців). По-третє, вартість нових бронетранспортерів також чимала - той же «Дозор-Б» орієнтовно обходиться в суму близько 3 млн грн. 

Новий бронеавтомобіль «Козак» виробництва НВО «Практика» на шасі Iveco Daily обходиться дешевше, але не кардинально. Так, при терміні виробництва від 4 місяців одна одиниця коштує 2 млн грн. 

Але є два інших рішення проблеми, які дозволяють у стислі терміни забезпечити сили АТО необхідним броньованим транспортом при мінімальних витратах. Вони і закладені в згадану «Програму бронювання наявної колісної техніки», яка передбачає бронювання як стоїть на озброєнні колісної техніки без її доопрацювання, так і одночасне переоснащення цієї техніки більш потужними двигунами - в кожному випадку з конкретною маркою автомобіля рішення приймається на підставі відповідних розрахунків. 

Перше рішення полягає в максимальному використанні техніки ще радянського виробництва, яка зберігається в «запасниках» збройних формувань у величезній кількості. Наприклад, автомобілів ГАЗ-66 тільки в Збройних силах - понад 2 000 одиниць. Спеціально під це шасі був розроблений варіант «Козака», термін виробництва якого складає від 1 місяця і обходиться в 1 млн грн за одиницю. 

Ці машини дозволяють виконувати завдання як з транспортування особового складу до місця виконання бойових завдань та вогневої підтримки, так і з розвідки, евакуації поранених, патрулювання, транспортування вантажів і палива. Також ці машини можуть використовуватися як штабних, пересувних вузлів зв'язку і як шасі для установки важких озброєнь. 

Друге рішення - бронювання колісної техніки без кардинальної переробки конструкції машини. Наприклад, бронювання автомобіля «КрАЗ» з установкою на нього також броньованої кабіни для перевезення особового складу та вантажів. 

Це - і зовсім ідеальне рішення для логістики. Воно дозволяє в дуже стислі строки (строк виробництва - всього близько 2 тижнів) і при мінімальних витратах (500 тис. грн за одиницю) вирішити проблему, яка сьогодні настільки акутальна для силовиків. 

За розрахунками НВО «Практика», програма резервування техніки дозволяє при місячному бюджеті в 100 млн грн забезпечити захист до 4 000 військовослужбовців (100 млн грн - це у випадку з «Козаком» на базі ГАЗ-66 - 100 бронеавтомобілів, здатних перевозити до 1000 людина, або, у випадку з КрАЗом, - 200 броньованих машин із захистом до 4 000 чол.). 

При цьому, об'єднавши зусилля виробників - того ж НВО «Практика», а також, наприклад, 346-го Миколаївського бронетанкового ремонтного заводу і харківських танкобудівників - забезпечити сили АТО потрібною кількістю броньованого транспорту можна було б за кілька тижнів (тільки одна «Практика» готова бронювати до 10 «КрАЗів» в день!). Благо, під АТО силовики отримують достатні кошти. 

Правда, чи зацікавлять ці перспективи керівництво Міноборони та інших збройних формувань - ще питання.