Українці забрали з російських банків більше 50% депозитів

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Ratings Services оцінює відтік депозитів фізичних осіб з українських банків у січні-травні 2014 року в 20%, при цьому банки з російським капіталом втратили більше 50% депозитів

Про це йдеться в повідомленні агентства, повідомляє УНІАН.

Агентство відзначає, що ситуація у фінансовому секторі залишається нестійкою і навряд чи повністю стабілізується, беручи до уваги політичну ситуацію в країні.

"Темпи вилучення депозитів знизилися в центральних і західних областях України, але зросли на сході країни. На кінець травня відтік депозитів з банківської системи перевищив 20% роздрібних депозитів. Російські банки втратили більше 50% депозитів", - повідомляє агентство.

Агентство нагадує, що Національний банк надав деяким банкам екстрену підтримку ліквідності, дозволивши їм використовувати державні цінні папери та кредити приватного сектора в якості забезпечення. Також в рамках програми Міжнародного валютного фонду проводиться незалежне стрес-тестування 35 найбільших банків.

Агентство називає курс гривні плаваючим, хоча цей режим діє протягом дуже короткого часу, і нагадує, що Нацбанк планує перейти до таргетування інфляції.

"На нашу думку, перспективи поліпшення грошово-кредитної політики залежать від підвищення стійкості фінансової системи, механізм трансмісії залишається надзвичайно слабким, а кореляція між ставкою рефінансування і ставками на міжбанківському ринку - обмеженою. Ми не очікуємо, що НБУ перейде до таргетування інфляції до 2015 року, як планувалося", - йдеться в повідомленні.