Ахметов і Новинський об’єднали свої активи

4 липня завершилася операція між СКМ (власник - Рінат Ахметов) і Смарт-Холдинг (власник - нардеп Вадим Новинський) з об'єднання гірничо-металургійних активів двох груп в рамках спільної компанії Metinvest BV (холдинг Metinvest входить до групи СКМ)

Про це Еспресо.TV повідомили в прес-службі СКМ.

На останньому етапі угоди група Смарт внесла до статутного капіталу Metinvest 100% акцій компанії TrosiliaHoldingsLimited (Кіпр), в опосередкованому володінні якої знаходиться 46,15% акцій ПАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» (ПГЗК).

Завершення об'єднання гірничо-металургійних активів СКМ і Смарт-Холдингу було оформлено підписанням Угоди Акціонерів, яке регулює внесення сторонами належних їм активів в Metinvest BV, а також встановлює обсяг прав кожної з сторін з корпоративного управління Metinvest BV.

Відповідно до зазначеної Угоди, в обмін на внесення компанії TrosiliaHoldingsLimited до статутного капіталу Metinvest BV група Смарт отримала ряд додаткових прав в галузі корпоративного управління групою Метінвест, а саме: право вето по ряду питань, що відносяться до компетенції Наглядової Ради та загальних зборів акціонерів Metinvest BV З 10 членів Наглядової Ради Metinvest BV 7 членів будуть призначатися від СКМ і 3 - від Смарт-Холдингу. CEO Metinvest B.V. та Групи Метінвест призначатиметься СКМ, а Смарт-Холдинг отримає право призначати другого директора - члена правління Metinvest BV.

Крім того, в рамках завершення угоди на користь групи Смарт була випущена додаткова акція компанії Metinvest BV. У результаті, частка СКМ в Metinvest BV тепер становить 71.24%, частка Смарт-Холдингу - 23,76%, частка ClarendaleLimited (компанія, пов'язана з колишніми власниками ПАТ «ММК ім. Ілліча») - 5%.

СКМ і Смарт розпочали об'єднання своїх гірничо-металургійних активів в 2007 році. У 2014 році СКМ і Смарт досягли остаточних домовленостей щодо складу активів Metinvest BV та обсягу прав обох сторін щодо участі в управлінні спільною компанією.