Іран торгується щодо санкцій і ядерної програми

Іран не погодиться на часткове зняття санкцій і наполягатиме на їх повному скасуванню. В той же час він погоджується тільки на тимчасову заморозку програми збагачення урану.

В інтерв'ю японському агентству Kyodo заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Арагві, заявив, що Іран не погодиться на часткове зняття санкцій і наполягатиме на їх повному скасуванню. - повідомляє ІТАР-ТАСС. "Вони воліють спершу призупинити дію санкцій, а тільки потім скасувати, - пояснив іранський дипломат. - Однак ми не готові прийняти подібну позицію". "Якщо вони розраховують на незворотні кроки з боку Ірану, вони самі повинні прийняти аналогічні незворотні кроки, - підкреслив Арагчі. - І санкції мають бути зняті всі й одразу".

Іранський дипломат також підкреслив, що минулі в понеділок переговори з держсекретарем США Джоном Керрі "були корисними, але прогресу по ключових моментах досягнуто поки не було". Арагчі припустив, що час проведення консультацій може бути продовжено до декількох тижнів, якщо не вдасться виробити всеосяжну угоду до 20 липня - встановленого крайнього терміну.

В той же час міністр закордонних справ ІРІ Джавад Заріф заявив в інтерв'ю газеті The New York Times, що Іран може погодитися на заморозку нинішнього рівня збагачувальної програми на 3-7 років.

За словами Заріфа, Тегеран готовий піти на таку міру (заморозку) за умови поетапного зняття міжнародних санкцій в якості кроків у відповідь.

При цьому Іран продовжує наполягати на тому, що після закінчення терміну дії угоди Іран може мати будь-яку збагачувальну програму, яка відповідає вимоги Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.