Наносупутник на сонячному вітрилі відправиться в космос в 2016 році

Крихітний космічний апарат, розроблений для роботи на „сонячному вітрилі”, повинен відправитися в космос в 2016 році за допомогою ракети-носія SpaceX Falcon Heavy.

Супутник LightSail не матиме якогось традиційного палива і двигуна, -  повідомляє CyberSecurity з посиланням на компанію Planetary Society.

Глава Planetary Society Білл Най каже, що апарат буде мати діаметр всього в 30 см. Він буде оснащений чотирма надтонкими вітрилами Mylar, які будуть використовувати сонячну радіацію для руху апарата. За його словами, на подібній тязі апарат отримує практично невичерпне джерело «палива» і може подорожувати по всій Сонячній системі.

Най каже, що 30-сантиметровий апарат не зможе подолати великі відстані, але його завдання полягатиме у відпрацюванні самої моделі сонячного вітрила, так як в майбутньому на її базі можна буде створювати більш великі і потужні кораблі.

Спочатку апарат Lightsail повинен бути відстикований на низькій навколоземній орбіті - приблизно на тій же висоті, що й МКС - але потім lightsail повинен перелетіти на вищу орбіту, продовжуючи обертання навколо Землі. Процес розгортання сонячного вітрила забере у супутника пару тижнів. При тому, що сам апарат буде 30-сантиметровим, площа сонячного вітрила складе близько 32 кв. метрів. Це дозволить розглянути вітрило в хороший бінокль і при відповідних умовах в аматорський телескоп або дуже хороший бінокль.