Путін - фахівець з дестабілізації, - нобелівська лауреатка Герта Мюллер

Румино-німецька письменниця Герта Мюллер вважає, що Путін не хоче привласнювати Україну, а прагне дестабілізації держави настільки, щоб вона не могла вступити до ЄС

На думку Мюллер, те, що відбувається в Україні, жахливо, пише італійське видання La Repubblica

"Вже перший крок - анексія Криму - був неприйнятний. Але дестабілізація найбагатшого регіону України триває, - каже письменниця. - Путін веде антифашистську пропаганду, але його цінності характерні для крайніх правих. Він всюди бачить ворогів, тому що кожен диктатор потребує ворогів, щоб мати змогу виправдовувати порушення прав людини".

Письменниця переконана, що Путін - фахівець з дестабілізації: у нього є підготовлені співробітники, він виховує сепаратистів.

"По суті, він не хоче привласнювати Україну - він лише хоче дестабілізувати її настільки, щоб вона не могла вступити до ЄС. Це огидно", - наголошує Мюллер.

Відома письменниця впевнена, що з націоналізмом завжди існує загроза, що ситуація вийде з-під контролю.

"Націоналізм завжди несе в собі елемент ірраціональності. Ідеології не стоять на місці: вони ростуть, піднімаються. І в той момент, коли націоналізм трансформується в ідеологію, він стає небезпечним. У випадку з Росією побоювання викликає той факт, що може статися повернення до примари Великої Нації. З іншого боку, Путін прийшов з КДБ, і йому знайомий лише цей світ", - зазначає вона.

"Путіна сьогодні високо цінують: хіба це не сумно? - продовжує письменниця. - Мене найбільше дивує, наприклад, те, що у Східній Німеччині багато хто каже, що розуміє Путіна. Я вважає це ганебним. Стіна впала, тепер у них є все, є права. Вихідці зі сходу повинні бути на боці України. Мене лють охоплює, коли люди з колишньої НДР забувають, яким було життя за диктатури. Всі хочуть тікати від диктатури. Ніхто не хоче бути в цій Євразійській імперії, де командує Путін", - заявляє письменниця.