Відверті фото в соціальних мережах роблять жінок менш привабливими, – вчені

Жінки, які розміщують у мережі свої фото у відвертих нарядах, іншим жінкам здаються менш привабливими та компетентними

Дослідники з’ясували, що жінки вважають своїх ровесниць, що викладають в "Фейсбуці" або Instagram сексуальні та відверті фото, менш фізично та соціально привабливими та некомпетентними у виконанні робочих завдань, повідомляє The Daily Mail.

Для експерименту було створено два фіктивних профілі на "Фейсбуці" для фіктивної 20-річної Аманди Джонсон. На обох сторінках значилося, що Аманда полюбляє музику на кшталт Леді Гаги, читає «Сутінки» та дивиться фільми, такі як «Щоденник пам’яті»,  що притаманне людині її віку. 

Єдиною відмінністю обох профілів було головне фото. Дослідники взяли фотографії реальної студентки, яка дозволила використовувати її фото для експерименту.

У першому, сексуальному, профілі на «Аманді» - червона сукня з вирізом та розрізом на одній нозі до середини стегна так, що видно підв’язку.

У «несексуальному» профілі вона носить джинси, сорочку з короткими рукавами та шарф, що прикриває груди.

Елізабет Деніелс з університету штату Орегон, яка очолила дослідження, зазначила: «Наразі багато тиску на дівчат-підлітків та жінок, щоб вони представили сексуальні фото, утім, поширення цих фото може мати більше негативних наслідків для них, аніж позитивних».

Фото: The Daily Mail

До того ж, на думку дослідниці, жінки в програшній ситуації. «З одного боку, ті, хто розміщують відверті фото, мають ризик отримати негативну реакцію від однолітків. З іншого, - ті, хто розміщують корисніші фото, втрачають увагу з боку хлопці та чоловіків», - додала Деніелс.

Учасникам експерименту було запропоновано оцінити фізичну привабливість Аманди («я думаю, що вона приваблива»), соціальну привабливість («я думаю, що вона може бути моєю подругою») і робочі здібності («у мене є впевненість у її здатності отримати роботу») за шкалою від 1-7.

У всіх трьох категоріях «несексуальний» профіль виграв за кількістю балів, що означало, що респонденти вважали Аманду з цієї сторінки гарнішою, імовірно кращим другом та відповідальнішою співробітницею. Останній критерій мав найбільшу різницю в балах.
Тож, Деніелс радить жінкам вибирати фото для мереж, які демонстрували б особистісні якості, а не зовнішність, наприклад, фото з подорожей або ті, що розповідають про заняття спортом або про хобі.

«Не зациклюйтеся так сильно на зовнішності, - каже дослідниця, - зосередьтеся на тому, яка ви людина та що ви робите в світі».