На Одеському міжнародному кінофестивалі показали фільм Олеся Саніна "Поводир"

А вже у вересні фільм, який розпочали знімати ще 10 років тому, вийде на широкий екран

Під час Одеського кінофестивалю відбулася прем’єра фільму українського режисера Олеся Саніна, повідомляє zaxid.net.

Роботу на кінострічкою почали в 2004 році, утім через проблеми з фінансуванням фільм змогли закінчити лише в листопаді 2013. Проте і тоді він не вийшов на екрани через  події в Україні.

Картина чи не вперше відверто говорить про те, що досі заховано в архівах КДБ. Події фільму розгортаються в 1934 році, втім, перегукуються з сучасністю. У центрі сюжету – історія американського хлопчика Пітера, батько якого (Майкл) переїхав до УРСР та погодився називати себе американським комуністом. Так Майкл із сином стає частиною радянської пропаганди.

 
Кoли Майкл намагається передати важливі документи про заплановані в Україні репресії британському журналісту у Москві, його вбивають. А Пітеру дивом вдається втекти від переслідувачів – завдяки сліпому бандуристу Івану Кочерзі. Пітер стає його поводирем. Взимку 1934 року сліпця Івана Кочергу разом із іншими кобзарями страчують під Харковом. Пітер лишаться єдиним живим свідком тих трагічних подій.
 
Фото: lvivport.com
 
Головна роль мала дістатися американському акторові, володарю «Оскара» Джеку Пеленсу (справжнє ім’я – Володимир Палагнюк). Утім, пoки шукали кошти на фільм, у 2006 році Пеленса не стало. Виконавцем головної ролі став Станіслав Боклан, який спеціально вчився грати на бандурі. Окрім нього, у фільмі ролі виконали Антон Святослав Грін та Джамала. Також у фільмі зіграли близько 200 незрячих акторів, більшість із них - музиканти.

Фото: bezkino.com

Разом з Олесем Саніним над сценарієм працював Олександр Ірванець.

Композитор Алла Загайкевич вважає, що картина є спробою «зламати стереотипи шароварщини, позбутися негативних шаблонів української культури». 

На прем’єру завітав міністр культури Євген Нищук, який пообіцяв, що на українське кіно гроші знайдуться. Або в Україні, або десь у світі.

Фото: lvivport.com

«Поводир» бере участь відразу у двох конкурсах: у міжнародному та українському. Більшість пророкує йому головний фестивальний приз.