Тіла загиблих пасажирів "Боїнга-777" можуть бути вивезені сьогодні ввечері - Гройсман

Тіла загиблих у результаті катастрофи авіалайнера Малайзійських авіаліній будуть відправлені до Харкова сьогодні ввечері

Про це сьогодні на брифінгу в Києві заявив віце-прем'єр Володимир Гройсман, передає Еспресо.TV.

''Всі тіла загиблих завантажені у спеціальні вагони-рефрижератори - їх два і ми очікуємо, що після 19:00 цей поїзд буде відпущено для слідування до міста Харків. Ми тримаємо під контролем цю ситуацію, моніторимо і маємо надію, що це відбудеться після 19:00', - сказав Гройсман.

За його словами, в Харкові прибуття тіл вже очікує міжнародна група з 31 експерта з різних країн. Крім того, вночі до Харкова з Нідерландів прибув спецборт зі спеціальним обладнанням для проведення експертиз із тілами загиблих.

Гройсман також підтвердив, що Україна зацікавлена у прозорому розслідуванні трагедії, тому виступає за залучення нідерландських партнерів.

"Згідно з міжнародним законодавством визначається, що країна, на території якої була здійснена авіаційна катастрофа, може самостійно проводити розслідування або передати іншій державі. Ми, як Україна, зацікавлені в тому, щоб максимально публічно було проведено розслідування терористичного акту. Ми розглянули можливість передати функції розслідування причин падіння літака нідерландським партнерам спільно зі всіма країнами, які долучилися до цієї роботи. Українські експерти будуть брати безпосередню участь у завданнях щодо переміщення тіл і розслідування авіакатастрофи. Ми підтверджуємо, що зацікавлено і все зробимо для того, щоб забезпечити прозорість, публічність результатів розслідування, щоб світ знав, хто несе відповідальність за загибель людей, і вони мають понести відповідальність", - наголосив віце-прем'єр.

Нагадаємо, як передавало Еспресо.TV, літак Боїнг-777 малазійських авіаліній збили терористи в районі міста Торез Донецької області, загинуло 298 людей, з них 80 дітей. 

21 липня на місці трагедії було знайдено тіла 282 загиблих і 87 фрагментів тіл. 251 тіло і 66 фрагментів завантажені в рефрижератори (залізничні вагони), проте бойовики не випускають рефрижератори з Тореза, незважаючи на численні заклики з боку українського уряду, ОБСЄ, міжнародної спільноти.