Український фільм "Плем’я" став кращим на міжнародному кінофестивалі в Єревані

Фільм українського режисера мовою глухонімих посів перше місце і в Єревані

Журі ХІ «Золотого абрикоса» під головуванням директора Римського міжнародного фестивалю Марко Мюллера визнала фільм кращим з 12 конкурсних картин. Кінострічка «Плем’я» М. Слабошпицького здобула Гран-прі, повідомляє  Інтерфакс-Україна.

Фільм розповідає про життя вихованців інтернату для глухонімих підлітків. Головні події розгортаються навколо вихованця інтернату, новачка Сергія, який стає учасником інтернатівської кримінальної структури «Плем'я».

Кадр з фільму "Плем'я"

У фільмі знялися глухонімі актори. Світова прем'єра стрічки відбулася в травні на Канському фестивалі, де картина брала участь в конкурсі програми "Тиждень критики" і стала переможцем, а також завоювала приз "Одкровення". В основному конкурсі брали участь картини режисерів США, Греції, Великобританії, Бразилії, Румунії, Німеччини, Італії.

Фото: vogue.ua

Переможцем у конкурсі документального кіно стала стрічка італійського режисера Джованні Донфранческо «Кам'яна ріка». Кращим фільмом програми «Вірменська панорама» визнано «Теванік» Дживан Аветисян.

Фото: www.filmpro.ru

Фестиваль проходив у Єревані з 13 липня. Перша нагорода була вручена вже на церемонії відкриття фестивалю - спеціальний приз «Золотого абрикоса» здобув корейський режисер Кім Кі-Дук. Ретроспектива його робіт пройшла в рамках «Золотого абрикоса».

Спеціальну нагороду фестивалю – «Параджанівський талер» - отримав ще один спеціальний гість фестивалю - грузинський режисер Отар Іоселіані, який мешкає зараз у Франції. Нагородою є копії срібних монет, на яких радянський кінорежисер і сценарист Сергій Параджанов видряпав малюнки, будучи у в'язниці.

Однією з центральних подій цьогорічного «Золотого абрикоса» став День польського кіно, у рамках якого польський кінокласик Кшиштоф Зануссі на честь свого 75-річного ювілею отримав премію Гарегіна «Хай буде світло».

Традиційно фестиваль представляє чотири конкурси: ігровий, документальний, «Вірменська панорама» і «Кісточка» (короткометражне кіно), кожен з конкурсів має своє журі.

Поряд з конкурсними програмами «Золотого абрикоса» - і кілька позаконкурсних, зокрема «Режисери без кордонів», «Вірмени: погляд зовні і зсередини» та інші.

Цього року вперше була представлена програма «Кіно і соціальні зміни». Також пройшли програми польських фільмів, «Українське поетичне кіно» і «Нове німецьке кіно».

Нагадаємо, раніше український фільм "Плем'я" отримав Гран-прі російського фестивалю "Зеркало".