Діти бійців АТО відпочинуть у Польщі

Українським військовим, що захищають цілісність країни на Сході, завдячили, відправивши їхніх дітей до Польщі

Волонтери забезпечили двотижневий відпочинок у таборі 26 українським дітям, повідомляє ТСН.

Батьки багатьох з них і досі воюють на Сході України, тож діти перебувають у постійній психологічній напрузі. Раніше не знайомі між собою хлопці та дівчата з різних куточків України приїхали на реабілітацію до Польщі.

Витрати на себе взяли волонтери та польська сторона.

Сам табір, в якому відпочиватимуть діти, – це колишній палац німецького роду у Крижові. «Діти зможуть долучитися до різних майстер-класів: з режисури, кераміки, живопису. Крижов відбудували для того, аби сюди приїздили діти, яким потрібна допомога, аби тут забути хоча б на певний час проблеми, особливо ті, які зараз в Україні. Для нас дуже важливо, щоб українські діти побули в атмосфері добра», - пояснила представник ради фундації Крижова Анна Міхалак.

З України дітей супроводжує керівник групи Віта Бикова. За її словами, загалом вихованці веселі та активні. Утім, декому бракує чоловічої уваги.

Один з хлопців під час гри вигукнув, що ненавидить Росію. «Для нього вже є таке своє розуміння: хто напав, як напав. Дорослі розмовляють, і дитина не буде фільтрувати, хто там. Він почув слово Росія. Це дуже сумно», - вважає Бикова.

Психолог радить батькам дозовано говорити з дітьми про ситуацію в країні. І робити це лише тоді, коли вони самі того потребують. «Їхня психіка більше не готова сприймати. Вони й так не розуміють, що відбувається навколо, чому був мир, були друзі. Було все нормально і була школа. А зараз тато хвилюється, мама хвилюється, або когось із батьків немає дома. Звичайно, для них це трагедія. Звичайно, для них це травма», - каже психолог Оксана Волошина. 

Головне, вважають фахівці, переключити увагу дітлахів. Протягом двох тижнів на них чекає багато екскурсій. Перша з таких – місто Свідниця. Окрім водних процедур, у планах походи в гори та нічні вогнища.