Франція, продаючи "Містралі", порушує кодекс країн ЄС у торгівлі зброєю, - військовий експерт

Заступник керівника Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь заявив, що, продаючи "Містралі" Росії, Франція порушила кодекс країн ЄС

Про це він сказав у ефірі Еспресо.TV

"Це цікава ситуація, оскільки перші контакти французів і росіян відбулися в Парижі в жовтні 2008 року, два місяці потому, ще не прочахли стволи в російських танків, росіяни попросили продати їм наступальне озброєння.

Тобто ці контакти розпочалися в "гарячий період" - це не стало на заваді французькій стороні попри попередження українських, латвійських експертів, що ці кораблі можуть використовуватися в наступальних діях. Тому Франція в складній ситуації опинилася, це теж саме, що продавати зброю бандитам.

Це дуже складна ситуація особливо для репутації Франції, вона порушує так званий кодекс країн ЄС у торгівлі зброєю: "не поставляти зброю країні, яка веде збройний конфлікт, яка веде агресивні дії щодо своїх сусідів". 

Якщо Олланд буде продовжувати торгівлю озброєнням і корабель піде до Росії – це вже порушення буде міжнародного права. Тобто, продаж Містралей – є незаконним", - сказав він.