Препарати для лікування хвороби Паркінсона розвивають в людях творчі здібності, - вчені

Дослідники з університету Тель-Авіва встановили взаємозв’язок між хворобою Паркінсона та творчістю

Вчені, що займаються хворобою Паркінсона, помітили, що у деяких їхніх пацієнтів розвились вражаючі творчі здібності, пише The Daily Mail.

Зв'язок між хворобою Паркінсона і художніми здібностями був оприлюднений два роки тому професором Тель-Авівського університету в Ізраїлі Рівкою Інзельберг. Тепер вона завершила перше емпіричне дослідження, в якому перевіряла зв'язок між хворобою Паркінсона та творчістю. Вона з’ясувала, що таке явище виникає через застосування препаратів, які використовуються для лікування цієї хвороби.

Професор Інзельберг вперше помітила цю тенденцію в своїй медичній клініці, коли пацієнти на свята перестали їй дарувати цукерки або інші типові подарунки. «Замість цього, пацієнти почали приносити нам витвори мистецтва, зроблені ними власноруч», - каже професор.

Фото: The Daily Mail

Об’єднавши результати тематичних досліджень з усього світу, професор Інзельберг помітила спільну рису: всі лікувались подібними препаратами. Це були або синтетичні замінники дофаміну, або ліки, які збільшують активність дофаміну в головному мозку. 

Хвороба Паркінсона - це дегенеративний стан, який виникає, коли нервові клітини в мозку помирають, викликаючи брак хімічного дофаміну; це, в свою чергу, перешкоджає руху та координації. Таблетки для підвищення активності дофаміну в мозку допомагають лікувати симптом, такі як тремор і ригідність м'язів.

Зв'язок між дофаміном і творчістю був помічений давно, ще на прикладі Вінсента Ван Гога, який страждав від психозу. Цілком можливо, що його творчість була результатом цього психозу.

Не існує жодних обмежень з приводу типу творчості та таланту, який може з’явитися у пацієнта, зазначає Інзельберг. Підтвердженням цього є такі випадки: архітектор, який почав малювати і писати людські фігури після лікування; пацієнт, який, після лікування, став поет-призером, хоча він раніше ніколи не мав жодного відношення до мистецтва.

Цілком можливо, що ці пацієнти проявляють приховані таланти, розкрити які в них не вистачало сміливості.

Фото: The Daily Mail

«Ці результати підтверджують зміни в нейропсихологічних процесах, що лежать в основі творчості», - підсумували вчені.

Утім, науковці попереджають, що ці препарати можуть викликати й інші залежності.

Так, коли Ніккі Бодейнс поставили діагноз, єдиною радістю для неї став вибух творчості. Вона відчула бажання малювати вже через кілька місяців після початку прийому ліків. Вона створила близько 2000 полотен за півтора роки. Ніккі, поєднуючи зі своєю звичною роботою, медсестрою, приділяє малюванню 12 годин на день. Її залежність – творчість. Однак є люди, у яких виникають такі залежності, як азартні ігри або сексуальні залежності.

Такі пацієнти опиняються у складній ситуації: з одного боку, їхня залежність напряму пов’язана з ліками, а з іншого, - вони не можуть припинити вживання цих препаратів через те, що хочуть нормально жити та функціонувати фізично.