Українські банки заборгували понад 90 мільярдів гривень

Загальна заборгованість банків за кредитами становить 91 млрд грн, з яких 72,6 млрд грн - за стабілізаційними кредитами і 18,5 млрд грн - за кредитами на збереження ліквідності

Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва в інтерв'ю порталу FinMaidan, передає Еспресо.TV

У поточному році Національний банк видав 23 млрд грн кредитів на термін до року банкам, які мали проблеми з ліквідністю. Стабкредитів у цей період було надано на 23,6 млрд грн. Такий кредит з 2008 року можна отримати на два роки з можливістю пролонгації, але із загальним строком не більше п'яти років. Загалом з 2008 року по 2013 рік таких кредитів було видано на 91,5 млрд грн, підрахували в Нацбанку.

Всього у I півріччі 2014 року обсяг наданого Нацбанком рефінансування склав 120 млрд грн, що в 1,7 рази більше, ніж за весь минулий рік. "Говорити про посилення рефінансування в цих умовах, щонайменше, некоректно. Якщо НБУ погоджується видати кредит банку, то робить це лише під заставу активів. Але у всіх кредитних установ ситуація різна. У деяких мало хороших активів, які НБУ може взяти в заставу", - заявила Гонтарєва.