В Україні можуть запровадити безкоштовне забезпечення медикаментами

Нардеп запропонувала відраховувати 2% від заробітної плати на ліки

В Україні пропонують створити Фонд медичного страхування, що буде забезпечувати українців безкоштовними медикаментами, повідомляє Сегодня. Проект запропонувала народний депутат Тетяна Донець. 

За її словами, достойне медзабезпечення - необхідний початок для покращення соціальних умов життя українців.

У Фонд медичного страхування компанії перераховуватимуть 2% з фонду заробітної плати співробітників. За непрацюючих громадян, наприклад, пенсіонерів, будуть вносити кошти відповідні фонди. За задумом нардепа, всі громадяни матимуть медичну страсовку

Донець пояснює, що маючи такий поліс, українці зможуть отримати безкоштовно всі необхідні ліки відповідно до діючих медичними протоколами лікування. Фонд медстрахування буде фінансувати покупку тільки тих ліків, які призначає лікар із зазначених списків лікуючих речовин. Для таких препаратів працюватиме система рецептури, і це означає, що Фонд спонсоруватиме тільки справді необхідні ліки

Поліс страхування забезпечуватиме пацієнта ліками незалежно від того, в якому медичному закладі був виписаний рецепт - приватному або державному. Маючи рецепт, хворі зможуть здійснити покупку необхідних ліків в аптеці. 

Тетяна Донець також запропонувала вказувати у рецепті не комерційну назву препарату, а найменування діючої речовини. Таким чином, споживачів не вводитимуть в оману, а медична галузь стане більш правдивою та легкою для розуміння. Таке нововведення, за словами депутата, огородить громадян від наслідків неправильного самолікування або витрачання коштів на дорогі "чудодійні" препарати.