Через негайну ратифікацію асоціації з ЄС Україна може втратити 560 млн грн, - Чалий

Адміністрація Президента України прогнозує збитки для України близько 560 млн гривень у разі негайної ратифікації у Верховній Раді Угоди про асоціацію з Європейським союзом

Про це в ефірі телеканалу "Україна" ввечері 23 липня заявив заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий, передає РБК-Україна.

"У нас сьогодні діє преференційним режим з ЄС, коли ЄС відкрив до 1 листопада "ворота" для нашого експорту. Якщо ми сьогодні, прямо на цьому тижні ратифікуємо угоду, ми втрачаємо фактично 2 місяці і 560 млн грн. Якщо ми ратифікуємо угоду у вересні, то ми нічого не втрачаємо, а переходимо в нормальному режимі на подальшу роботу за угодою", - заявив він. 

При цьому заступник глави АПУ додав, що Президент України Петро Порошенко готовий ратифікувати угоду максимально оперативно. 

"Президент готовий це зробити максимально швидко. Але я як його зовнішньополітичний радник буду показувати йому всі аргументи і показувати, що ми можемо використовувати додаткові можливості для України. Що таке 500 млн грн? Це 100 тис. бронежилетів з п'ятого рівнем захисту, це 1500 тепловізорів. І це необхідно враховувати. Але ще раз підкреслюю, саме Президент готовий це зробити якнайшвидше", - заявив Чалий. 

Як повідомлялося напередодні, в АПУ запевняють, що процес ратифікації Угоди про асоціацію та всеосяжну зону вільної торгівлі між Україною та ЄС йде за графіком.