Генсек ООН намагається утримати Ірак від розпаду

Формування уряду національної єдності необхідно, щоб запобігти загрозі релігійного та етнічного розколу Іраку

З відповідною заявою виступив у Багдаді генсек ООН Пан Гі Мун на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром республіки Нурі аль-Малікі, повідомляє ІТАР-ТАРС.

"Ірак стикається з реальною загрозою, і вона може бути подолана тільки формуванням істинного уряду національної єдності", - зазначив генсек.

Звертаючись до керівництва Іраку і Іракського Курдистану, адміністративний глава всесвітньої організації заявив про необхідність працювати спільно, щоб відновити партнерські відносини і подолати наявні розбіжності.

Нурі аль-Малікі в свою чергу запевнив генсека в тому, що іракські сили безпеки "перехопили ініціативу в боротьбі з тероризмом". При цьому прем'єр підкреслив, що "ця боротьба не несе релігійного характеру". Малікі також зазначив, що уряд виділить кожній переміщеній в результаті конфлікту родині по 1,5 млн іракських динарів (близько $ 1300). На завершення прес-конференції прем'єр підтвердив свою прихильність конституції Іраку і формуванню нового уряду.

Генсек ООН прибув до столиці Іраку в четвер вранці з офіційним візитом в рамках свого близькосхідного турне. Пан Гі Мун провів переговори з чинним главою уряду, а також відвідав будівлю Ради представників (парламенту) республіки, де зустрівся зі спікером парламенту Селімом аль-Джубурі та його заступником Хейдар аль-Абаді.