Компартію суд може заборонити вже сьогодні

Сьогодні о 10:00 в Окружному адміністративному суді Києва буде розглянуто справу про заборону Компартії України

Суддею буде Любов Марулина. Таку інформацію повідомляє Міністерство юстиціїповідомляє Еспресо.TV.

Нагадаємо, що ще 8 липня Міністерство Юстиції звернулось до суду з проханням заборонити діяльність КПУ. Міністр юстиції Павло Петренко стверджує, що докази про протиправні дії КПУ знаходяться на 129 сторінках і підкріплені відео та аудіо матеріалами.

Міністр підкреслив, що факти, які їм вдалося зібрати підтверджують причетність КПУ до окупації Криму Російською Федерацією. Так само є докази причетності до поставок зброї та фінансування терористів на сході України і допомогу КПУ у референдумах, які проходили в Луганській і Донецькій областях. Петренко каже, що якщо суд винесе позитивне рішення вся символіка КПУ буде під забороною.

Парламент 22 липня прийняв, а президент, у свою чергу, підписав зміни до регламенту ВР, які дають можливість розпустити фракцію комуністів у парламенті. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що 24 числа, коли закон опублікують він сам оголосить про розпуск фракції комуністів.

Але в КПУ обурилися і повідомили, що якщо заборона суду все-таки буде, вони оскаржать таке рішення.

У 1991 КПУ вже забороняли, але в 1993 президія ВР дала дозвіл на створення комуністичних партійних організацій. У 2001 суд визнав, що рішення про заборону КПУ є неконституційним.