Норвегія може вивести з російської економіки $7 млрд через санкції

Норвезький урядовий фонд обговорює виведення коштів з Росії на тлі можливого посилення санкцій проти Москви

Про це повідомляє Bloomberg. 

"Якщо наші нафтові доходи, інвестовані в Росію, опиняться під загрозою санкцій, то нам доведеться внести певні поправки, щоб пристосуватися до нової ситуації", - заявив прес-секретар Міністерства фінансів Норвегії Рунар Малкенес. 

Березні Скаар, прес-секретар урядового фонду, загальний обсяг якого оцінюється в 890 мільярдів доларів США, заявив, що урядова організація уважно вивчає ситуацію в Росії. Виконавчий директор фонду Інгве Слінгстад ​​визнав, що гроші в РФ вкладені значні. 

Щорічний фінансовий звіт показує, що близько 3,6 мільярда доларів були вкладені в акції, а ще 4 мільярди доларів в корпоративні та державні цінні папери. При цьому Скаар відмовився відповідати на питання Bloomberg, чи почав фонд виводити гроші з російської економіки. 

Норвегія підтримує європейські санкції проти Росії. І хоча скандинавська країна не є членом ЄС і не зобов'язана дотримуватися правил Союзу, багато політиків в Осло вважають за необхідне вивести гроші з Москви.

"Росія стає поганою країною для іноземних інвестицій", - заявив з цього приводу голова фінансового комітету парламенту Норвегії Ханс Олав Сиверсен, в чиї обов'язки входить у тому числі спостереження за витрачанням коштів урядового фонду. Сиверсен заявив, що парламент не буде тиснути на уряд з вимогою вивести гроші з Росії.