США почали поставляти Південній Кореї і Японії нафтовий конденсат

Японія і Південна Корея закупили у США перші партії надлегкої нафти (конденсату) з відвантаженням в липні і серпні

Про це повідомляє Lenta.ru. Обсяги поставок невеликі, але покупка має символічне значення.

Наприкінці червня США дозволили компаніям експортувати мінімально перероблену надлегку нафту, враховуючи стрімке зростання видобутку сланцевих нафти і газу в країні і бажання європейських і азіатських споживачів розширити коло постачальників. "Сам по собі цей крок малозначний, але у світлі останніх подій він набуває політичне чи символічне значення", - заявив старший аналітик нафтового ринку FGE Алекс Яп.

Південнокорейський переробник GS Caltex купив партію конденсату з відвантаженням в кінці липня, повідомили три обізнаних джерела. Продаж здійснив японський трейдер Mitsui & Co Ltd, який у свою чергу купив цю партію у американської Enterprise Product Partners.

Японський переробник Cosmo Oil Co купив 300 тис. барелів конденсату з відвантаженням в серпні і постачанням на НПЗ, що належить компанії, на початку жовтня. Як повідомляє агентство Reuters, ціна цієї партії на кілька доларів за барель нижче подібних близькосхідних сортів.

США щодня виробляють до мільйона барелів конденсату, який може відправлятися на експорт після незначної переробки - стабілізації. Це вдвічі більше експорту з Катару - найбільшого в даний час виробника конденсату в світі.

Залежно від виду конденсату, він може використовуватися як у якості сировини на нафтохімічних підприємствах, так і для розбавлення важкої нафти, що видобувається в Латинській Америці.