Перельман їде геть з Росії

Видатний математик із Санкт-Петербурга Григорій Перельман, який прославився доказом гіпотези Пуанкаре і відмовою від премії за це в розмірі 1 млн доларів, може переїхати жити і працювати до Швеції

Знаменитий математик Григорій Перельман переїжджає до Швеції. У УФМС по Санкт-Петербургу підтвердили інформацію про те, що Перельман отримав закордонний паспорт і візу на 10 років. Зв'язатися з самим ученим у журналістів rbc.ru не вийшло: він веде вкрай замкнутий спосіб життя і не спілкується з пресою. Відомо, що в останні роки вчений фактично жив на пенсію своєї матері. Один з пітерських вузів пропонував йому роботу викладача, із зарплатою в 17 тисяч рублів, але вченого не влаштували ні гроші, ні умови роботи. А кілька місяців тому неназвана шведська приватна фірма, яка займається науковими розробками, запропонувала Григорію Перельману високооплачувану роботу.

Сергій Кисляков, доктор фізико-математичних наук Санкт-Петербурзького відділення Математичного інституту ім. В.А.Стєклова РАН, де раніше працював учений, сказав кореспондентові РБК-Петербург, що дійсно чув новину про переїзд Перельмана.

Григорій Перельман займається науковою роботою з початку 1990-х рр.. Його доказ теореми Пуанкаре став справжнім проривом в науці. Гіпотеза є однією з найбільш відомих задач топології. Вона дає достатню умову того, що простір є тривимірною сферою з точністю до деформації.

Вчений був удостоєний премії Європейського математичного товариства в 1996 році, але відмовився її отримувати. У 2006 році математика хотіли нагородити медаллю Філдса, проте він знову проігнорував церемонію. У тому ж році журнал Science назвав доказ теореми Пуанкаре науковим проривом року.

У 2007р. британська газета The Daily Telegraph опублікувала список "Сто геніїв", в якому Перельман посів дев'яте місце.