Вище керівництво країни особисто блокує обмін заручників, - журналіст

Журналіст Еспресо.TV. Артем Шевченко пояснив, чому стався конфлікт між бойовими загонами "Айдар" і "Альфа" і хто блокує обмін заручниками

Про це він написав на свой сторінці у "Фейсбук", передає Еспресо.TV

"Спробую пояснити підгрунтя конфлікту між "Айдаром" і "Альфою" за два десятки взятих в полон на підступах до Луганська російських терористів. Справа в тому, що ось вже як місяць головний наш, підкреслюю, неофіційний, але ефективний парламентер по звільненню заручників генерал-полковник і керівник ГО "Офіцерський корпус" Володимир Рубан б'ється лобом об стіну, намагаючись достукатися до керівників країни вищого рівня: Порошенко-Ложкін -Ярема. Вони, на відміну від "попередників" Турчинова-Пашинського-Махніцького, виявляють дивну вузьколобість в такій делікатній справі, як переговори про обмін, особисто блокуючи процес.

Як тільки потенційно цінний полонений бойовик-терорист-сепаратист потрапив в юридичну карусель оформлення (допит-протокол-рішення суду-взяття під стажу-СІЗО) витягнути його звідти для обміну на наших заручників, на тережау ж Савченко, стало просто неможливим. Таким чином Рубан домовився з комбатом "Айдара" Мельничуком, що його цінних полонених, зокрема кавказців, ні в якому разі не віддавати поки в руки офіційного правосуддя саме для того, щоб не закрити раз і назавжди можливість обміну на наших полонених. Нагадаю, що Безлер "Біс" за нікому не потрібну Ольгу Кулигіну готовий був віддати 15 наших, включаючи трьох спецназівців-кіровоградців.

Всього ж у полоні - до 150 тільки військовослужбовців різного статусу. Ось тому Воронченко, судячи з усього, отримав погану команду і на посилення "Альфу" на додачу - наїхати на айдаровцев і забрати полонених. Типу - закон так велить. Але війна диктує свої закони. А взагалі військову юстицію терміново треба відтворювати: прокуратуру, військову поліцію, суди там військові. Як і центр для звільнення полонених блискавично треба робити - Рубан вже криком кричить", - написав Шевченко. 

Нагадаємо, сьогодні вдень ЗМІ поширили інформацію про те,що спецпідрозділ СБУ "Альфа" атакував батальйон "Айдар": щоб відбити захоплених терористів. Пізніше, луганський журналіст Сергій Іванов підтвердив факт бійки,  і додав, що "Айдар" не віддає полонених, т.к. збирається обміняти скотів на "Кулю - Надю Савченко. Не минуло й п'яти місяців, а "Альфа" знову стріляє по своєму народу. Команду на це свавілля нібито віддав особисто голова АТО", - написав Іванов. Варто додати, що Воронезький суд залишив пілота Савченко під вартою до вересня