Катастрофа "Боїнга-777" може бути кваліфікована як військовий злочин, – ООН

Збиття малайзійського "Боїнга-777", що впав на території Донецької області 17 липня, може розглядатися як військовий злочин

Про це йдеться у заяві верховного комісара ООН із прав людини Наві Піллей, передає Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

"Жахливе збиття літака "малайзійських авіаліній" 17 липня сталося відразу після завершення звіту ООН. Цей прояв порушення міжнародного права у нинішній ситуації може розглядатися, як військовий злочин. Дуже важливо, щоб розслідування цього випадку було проведено невідкладно, ретельно, ефективно і неупереджено", – зазначає Піллей.

Піллей закликала всі сторони конфлікту "покласти край верховенству зброї і відновити повагу до міжнародного права і прав людини".

"Хочу наголосити всім, хто втягнутий у цей конфлікт, зокрема й іноземним бойовикам, що будуть докладені всі зусилля, щоб усі, хто чинив серйозні злочини щодо порушення міжнародного право, включно з воєнними злочинами, будуть притягнуті до відповідальності", – наголошує Піллей.

Нагадаємо, "Боїнг-777" "Малайзійських авіаліній", що прямував за маршрутом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня на сході України. Захід і влада України заявляють, що літак збили проросійські бойовики за підтримки Росії. Москва свою причетність заперечує і покладає відповідальність на українську сторону.