Харківський режисер зніме фільм про Бандеру

Ігор Піддубний почав роботу над документальним фільмом про Степана Бандеру російською мовою

За словами журналіста та режисера, мова фільму принципово російська, аби його зрозуміли мешканці Сходу України та росіяни, повідомляє Портал Культура.

Стрічка має бути повністю документальною, без ігрових вставок.

Днями знімальна група закінчила експедицію в Прикарпаття, де автори побували на місцях боїв Української повстанської армії (УПА), працювали в архівах і в будинку-музеї Степана Бандери, говорили з його соратниками.

"Бандера не мій герой. У дитинстві його ім'ям нас навіть лякали. Коли їздили з батьками в Гомільшанські ліси, батько казав, щоб далеко не втікали - а то бандерівці схоплять", - зізнався Ігор Піддубний.

Тож фільм має стати розвінчуванням міфів і для самого режисера. Для цього він опрацьовує документи, історичні книги, а також особисто зустрічається з повстанцями і їхніми нащадками.

Тепер, після експедиції на Прикарпаття, сотні хвилин відзнятого матеріалу чекають доопрацювання. До роботи над сценарієм Ігор Піддубний хоче запросити як українських, так і російських дослідників життя Степана Бандери та діяльності УПА.

Найближчим часом режисер збирається у відрядження до Москви, де спробує отримати доступ до архівів і поспілкуватися з дослідниками "з того боку", послухати їхні аргументи.

Ігор Піддубний планує завершити роботу до кінця цього року. У першу чергу, за задумом режисера, документальний фільм буде викладено в мережу.

Після того, як фільм про Степана Бандеру вийде на екрани, Ігор Піддубний планує зняти стрічку про Донбас і його жителів: дослідити, як заселявся цей край, хто його мешканці і чим вони відрізняються від решти українців.