Роскосмос за два роки планує позбутися від "української залежності"

В Роскосмосі вважають, що протягом двох років зможуть усунути залежність вітчизняної космічної галузі від українських комплектуючих

Про це йдеться в доповіді заступника голови відомства Анатолія Шилова, яка повиннна сьогодні бути представлена президенту РФ Володимиру Путіну, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на видання Коммерсант.

Анатолій Шилов вказав, що Росія імпортує з України 206 найменувань продукції в частині заміщення сировини і матеріалів.

Як вже підрахували в Роскосмосі, для компенсації наслідків від розриву кооперації з Україною та локалізації виробництва в РФ до 2018 року буде потрібно близько 33 млрд руб. До виділення коштів відомство готове заощаджувати на менш пріоритетних програмах.

"При цьому забезпечується переклад виготовлення бортових систем і приладів, з'єднувачів, окремих елементів пневмогідравлічних систем пілотованих і транспортних кораблів, ракет-носіїв і розгінних блоків на вітчизняні підприємства", - повідомив заступник голови Роскосмосу.

"Розробка, відновлення та організація виробництва стратегічних дефіцитних та імпортозамінних матеріалів і малотоннажної хімії для озброєння, військової та спеціальної техніки на 2016-2020 роки" (це оцінюється в 2,476 млрд руб.), а по 21 типом аналоги розробляються в рамках діючої ФЦП", - йдеться в документі.

Разом з тим чиновник фактично визнав, що за трьома груповим позиціях (вуглецеві волокна, провідні та діелектричні пасти, нітрид бору) склалася критична ситуація, а з 102 найменувань імпортної продукції порядок заміни взагалі не визначений. На пошук і розробку аналогів знадобиться 5 млрд руб., а на усунення залежності від української оборонки в частині сировини і матеріалів потрібно буде виділити з діючих ФЦП та включити в майбутні близько 9 млрд руб.

Раніше Еспресо.TV повідомляло, що російська ракета "Ангара" у червні з невідомих причин так і не змогла злетіти.