Шотландія бойкотувала Рік культури в Росії

Влада Шотландії не підтримуватиме російські заходи через нещодавні події

Політичні представники Шотландії заявили, що не братимуть участі у проведенні перехресних заходів Року культури Великобританії в Росії та Року Росії у Великобританії, повідомляє Лента.Ру з посиланням на видання Herald Scotland.

Представники держави також мають намір ігнорувати заходи, що будуть проведені у рамках цієї програми. Зокрема, міністр культури Шотландії Фіона Хілслоп не збирається відвідувати події, організовані в межах Року культури.

У газеті Herald Scotland повідомляють, що таким чином влада Шотландії демонструє свою реакцію на діяльність Росії у Криму, ситуацію в Україні та катастрофу малазійського авіалайнера.

Проте, журналісти видання припускають, що побічною причиною бойкоту могла стати вимога публічних вибачень, яку висловив лідер української діаспори Майкл Остапко першому міністрові Шотландії Алексу Селмонду.

Причиною гніву лідера діаспори була репліка міністра у виданні GQ за квітень 2014 року: Алекс Селмонд сказав, що Путіну вдалося "відновити національну гордість росіян".

Також у Herald Scotland зазначають, що ініціативу підтримало і британське міністерство іноземних справ. Раніше, віце-прем'єр Нік Клегг заявив, що Росію слід обділити правами на проведення чемпіонату світу з футболу. Проте, влада Великобританії не зазначила своєї відмови від участі в організації Року культури. Представники Британської ради заявили, що заходи пройдуть в незмінному порядку.

Свої санкції проти Росії уже запровадила Латвія, заборонивши в'їзд на фестиваль "Нова хвиля" відомим російським артистам. Після цього про наміри застосувати міри заявила президент Литви  Даля Грібаускайте.Даля Грібаускайте