У Аргентини залишилося два дні, щоб уникнути дефолту

Аргентина наближається до дефолту, який стане для неї вже другим за 13 років, - 30 липня завершується період, протягом якого країна повинна виплатити відсотки за реструктуризованими облігаціями

Раніше цього року американський суд зобов'язав Аргентину повністю виконати зобов'язання перед інвесторами, які відмовилися прийняти запропоновані їм умови реструктуризації боргу. При цьому суд заблокував виплати, перераховані Аргентиною в рахунок відсотків за реструктуризованими бондами. Крім того, суд відмовився надати країні додатковий час для переговорів з кредиторами, повідомляє "Інтерфакс".

Аргентина в 2001 році пережила рекордний дефолт у світовій історії - тоді уряд виявився не в змозі виплатити борги кредиторам на загальну суму близько $ 95 млрд.

При реструктуризації боргу в 2005 році, яку підтримали 93% тримачів її облігацій, Аргентина обміняла старі папери на нові з дисконтом від 75% до 79%. Однак група інвесторів на чолі з хедж-фондом Elliott Management Corp. стала відстоювати свої інтереси в судах, які кілька разів за ці роки намагалася заарештувати майно Аргентини.

Аргентина досі не бажала розплачуватися з інвесторами-відмовниками, але після недавнього рішення американського суду змушена була почати з ними переговори.

Ймовірний дефолт Аргентини за борговими зобов'язаннями навряд чи призведе до поширення кризи на інші ринки і різкого економічного спаду, що спостерігався 13 років тому. Проте, дефолт може коштувати дуже дорого аргентинській економіці, оскільки закриє країні доступ до міжнародних ринків і перекриє потік кредитів компаніям.