"Нафтогаз" вимагатиме від "Газпрому" змінити контракт на транзит газу

НАК "Нафтогаз України" направив "Газпрому" лист з пропозиціями про перегляд контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію країни з 2009 по 2019 роки

Про це повідомив глава правління НАКу Андрій Коболєв в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV, передає "Інтерфакс-Україна".

"На цьому тижні ми направили лист у ВАТ "Газпром" з вимогою змінити транзитний контракт. Цей процес також розпочато", - повідомив він.

У той же час глава "Нафтогазу" не повідомив про всі пропозиції української сторони щодо перегляду договору. 

"Одним з елементів зміни транзитного контракту є внесення певних змін в методику обліку газу, де він буде враховуватися, як це буде контролюватися", - додав А.Коболев. 

Нагадаємо, "Нафтогаз України" неодноразово критикував транзитний контракт з "Газпромом" від 19 січня 2009 роки за відсутність гарантій обсягів транзиту і умови "бери або плати". Крім того, останнім часом Київ порушив питання про перегляд ставки транзиту, вважаючи її заниженою.

Україна також пропонує перенести точку прийому європейськими споживачами російського природного газу на російсько-український кордон.