Наступними у списку санкцій ЄС опиняться російські "Сбєрбанк" та "ВТБ-банк", - ЗМІ

ЄС планує додати ще п’ятьох осіб і російські «Сбєрбанк» та «ВТБ-банк» до списку санкції

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на дипломатичні джерела, передає «Радіо Свобода».

Наразі невідомі імена людей, хто має потрапити під санкції ЄС. Але, за інформацією європейських дипломатів, йдеться про російських олігархів, хто підтримує бойовиків на сході України. 

Згідно з повідомленням, ці заходи є частиною плану щодо посилення тиску на російського президента Володимира Путіна, якого США і ЄС звинувачують у підтримці сепаратистів на Донбасі. 

У понеділок лідери США, Британії, Франції, Німеччини та Італії погодили можливість запровадження нових санкцій проти Росії за її дії проти України. 

ЄС оголосив пізно ввечері минулої п’ятниці ухвалений раніше цього дня список з 15 фізичних і 18 юридичних осіб, проти яких запровадив санкції через ситуацію в Україні. Йдеться, зокрема, про голову республіки Чечня у Росії Рамзана Кадирова, керівника російської розвідки Михайла Фрадкова і керівника ФСБ Росії Олександра Бортникова. 

Європейський союз, як і США й деякі інші країни, вже запроваджували низку санкцій у зв’язку з анексією українського Криму Росією й дестабілізацією в Україні. Першим етапом санкцій ЄС були політичні, другим, який час від часу розширюють дотепер, стали санкції стосовно фізичних і юридичних осіб із Росії й України, причетних до дестабілізації України. 

Євросоюз, як і США, погрожують застосувати й третій етап таких санкцій, проти цілих секторів економіки Росії, якщо Москва не припинить дестабілізовувати Україну, але досі час від часу змінювали умови запровадження цього етапу і постійно уникали його. 

Євросоюз у вівторок, 29 липня, може вперше запровадити санкції, що наближатимуться до рівня третього етапу чи вже стануть першим кроком третього етапу.