Порошенко: Україна рішуче налаштована на забезпечення прозорого міжнародного розслідування

Президент України Петро Порошенко провів телефонні розмови з Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте та Прем’єр-міністром Австралії Тоні Ебботтом

Лідери держав обговорили поточну ситуацію з ходом розслідування обставин збиття літака “Малайзійських авіаліній”, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу глави держави.

Порошенко підтвердив рішучу налаштованість на забезпечення ефективного прозорого міжнародного розслідування обставин збиття літака рейсу MH17 в найкоротші терміни

“Ми докладаємо усіх зусиль для якнайшвидшого доступу міжнародних експертів до місця падіння”, — запевнив Порошенко.

Президент поінформував, що за його дорученням Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів термінову нараду, у якій взяли участь нідерландські та австралійські представники, включно із Міністром закордонних справ Австралії Джулі Бішоп, фахівці Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на чолі з Головою Місії Ертугулем Апаканом, Міністр оборони України Валерій Гелетей, Заступник Глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий, представники МЗС України та СБУ.

Результатом наради стало створення механізму для координації дій української сторони та міжнародних експертів під проводом Нідерландів, за участю Австралії, інших країн при сприянні Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ. Для постійної координації подальшого забезпечення роботи та безпеки експертної групи було створено ситуативну кімнату.

Президент зазначив, що в четвер 31 липня Верховна Рада має ратифікувати відповідну двосторонню угоду з Австралією для забезпечення міжнародного розслідування та його захисту з боку цивільної поліцейської місії.