У Європейському суді розповіли про аргументи Азарова у справі про анулювання "непропорційних" санкцій

Екс-прем'єр України Микола Азаров просить анулювати санкційні рішення ЄС, посилаючись на непропорційність обмежувальних заходів, які Євросоюз ввів проти нього

Про це повідомив заступник голови Громадської комісії з розслідування і запобігання порушенням прав людини в Україні Станіслав Батрин, пише ZN.ua

Так, за його даними, Азаров посилається на п'ять правових аргументів на підтримку своєї заяви: 

1. Порушення обов'язку мотивувати підстави накладення санкцій: у цій частині заявник посилається на те, що він, як і суд, позбавлений можливості надати актам оцінку на предмет законності. 

2. Порушення фундаментальних прав: у цій частині заявник посилається на те, що накладення санкцій порушує його право власності і право на здійснення господарської діяльності, посилається на непропорційність обмежувальних заходів. Останнім аргументом він також посилається на порушення права на захист. 

3. Зловживання повноваженнями: у цій частині заявник посилається на те, що Рада ЄС зловживала повноваженнями, оскільки введення обмежувальних заходів до заявника переслідувало собою інші цілі, ніж підтримка верховенства права та поваги прав людини в Україні. 

4. Порушення процедури: в цій частині заявник посилається на порушення права на об'єктивне ставлення, порушення права на справедливу і чесну поведінку стосовно нього, і порушення права на ретельне дослідження фактів. 

5. П'ятим аргументом заявник посилається на помилку в оцінках. 

Крім іншого, Азаров просить стягнути з відповідача судові витрати.

Нагадаємо, ЄС 5 березня заморозив активи 18 українських громадян, підозрюваних в незаконному привласненні державних коштів і причетності до порушень прав людини в Україні. Рішення "передбачає заморожування коштів та економічних ресурсів окремих осіб, визначених відповідальними за незаконне привласнення українських державних коштів, та осіб, відповідальних за порушення прав людини в Україні, фізичних та юридичних осіб, пов'язаних з ними організацій та органів з метою консолідації та підтримки верховенства права та поваги до прав людини в Україні". 

За інформацією європейських ЗМІ, екс-заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов подав позов до Європейського суду в Люксембурзі ще 29 квітня. Потім, 12 травня, позови подали колишній прем'єр-міністр Микола Азаров і його син Олексій. 

14 травня три позови подали Янукович і його сини Віктор і Олександр. Бізнесмен Сергій Курченко подав позов 15 травня. Того ж дня позови подали екс-глава адміністрації президента Андрій Клюєв і його брат, народний депутат Сергій Клюєв.