Євросоюз погодив секторальні санкції проти Росії

Посли країн-членів ЄС сьогодні в Брюсселі ухвалили рішення про введення санкцій третього рівня щодо Росії

Про це повідомили кілька світових агенцій з посиланням на дипломатичні джерела, передає Еспресо.TV з посиланням на "Європейську правду".

Як пише видання, санкції стосуватимуться енергетичного, фінансового секторів та продукції військового та подвійного призначення.

Наразі відомо, що фінансові санкції введуть обмеження для російських банків (поміж яких ті, що мають частку державної власності понад 50%) щодо їх виходу на кредитний ринок та на використання фінансових інструментів, що передбачають строк понад 90 днів. Також заборонено випуск держбанками євробондів та випуск ними акцій на користь європейських власників.

Повна заборона на транзакції в євро даним санкційним пакетом не передбачена.

Такі ж обмеження стосуватимуться державних інституцій РФ, копрорацій та агенцій із часткою державної власності понад 50%.

В енергетичній сфері санкції стосуватимуться нафтового сектору - ЄС заборонить експорт та реекспорт до Росії високотехнологічного обладнання, передусім - обладнання для глибоководного буріння.

Обмеження в сфері товарів військового призначення не стосуватимуться тих контрактів, що були укладені раніше - це було вимогою Франції, яка таким чином гарантувала завершення контракту з постачання в Росію вертольотоносців "Містраль".

Reuters уточнює, що строк дії даних обмежень складає 3 місяці, після чого вони можуть бути переглянуті.

Водночас європейські дипломати зазначають, що можливий їх перегляд в бік збільшення за виникнення термінової потреби.

Рішення було ухвалене на "робочому" рівні - європейські країни відмовилися від ідеї проведення екстреного саміту, хоча декілька європейських керівників, включаючи канцлера Ангелу Меркель, заявили про готовність перервати відпустку для участі у зустрічі.