Бжезинський: Китайці ніколи не були такими дурними, як росіяни

Світова спільнота наближається до епохи великий плутанини і переважаючого хаосу

Про це в інтерв'ю Foreign Policy заявив відомий політолог, екс-радник президента США Джиммі Картера з питань нацбезпеки Збігнєв Бжезинський, пише gordonua

За словами експерта, стабілізувати ситуацію може геополітичний розклад, в якому ключову роль буде грати "велика двійка" Китаю та США. 

"Росіяни дуже сильно собі нашкодили вторгненням до Криму і своїми діями в Україні, і внаслідок цього їм набагато важче буде грати подібну роль. Тобто вони сильно ослабли - і нам, і їм потрібно подивитися цьому факту в обличчя ... До того ж, китайці ніколи не були такі дурні, як росіяни, які приходили до нас і повторювали: "Ми вас поховаємо". Не надто привабливе запрошення до взаємин, побудованих на співпраці", - заявив політолог. 

На думку Бжезинського, нинішня міжнародна ситуація навряд чи призведе до нової світової війни. 

"Певні паралелі з 1914 роком є, але в 1914 році у провідних держав було досить прямолінійне уявлення про світ у цілому, вони були зайняті найбільш невідкладними зі своїх проблем і розраховували, що їх вдасться вирішити силовими методами ... Не думаю, що якісь з еквівалентних сучасних держав мають таку орієнтацію. Ми не хочемо глибокого втручання в близькосхідну кризу. Росіяни хотіли б, щоб ми, а не вони самі, виявилися втягнуті в неї глибше. Китайці ведуть свою гру, спостерігаючи за подіями збоку. Все це, мені здається, створює певну відстороненість і дає якусь гарантію того, що все це не рвоне і не спричинить чогось порівнянного з тим, що було в 1914 році", - зазначив експерт. 

За словами політолога, сучасний світовий баланс вкрай нестабільний. 

"Величезні шматки земної кулі одночасно опинилися у владі популістських хвилювань, злоби і фактичної втрати державами контролю. Перед нами світ, в якому кояться жахливі колотнечі, панують розрізненість і невизначеність. Це не якась єдина загроза для всіх відразу, а безліч різноманітних загроз, які стосуються майже всіх", - заявив Бжезинський.