Лукашенко не хоче торгової війни з Україною

Білорусь планує найближчим часом зняти торгові розбіжності з Україною і обіцяє не продовжувати ліцензування імпорту низки товарів з-за меж Митного союзу

Про це заявив журналістам директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності МЗС Білорусії Ігор Назарук, передає "Інтерфакс-Україна".

При цьому він припустив, що питання вдасться вирішити протягом максимум 10 днів. Він підкреслив, що мова не йде про конфлікт і, тим більше, про назрівання торгової війни. 

Разом з тим, торкаючись рішення української сторони про спецмита на деякі білоруські товари, прийнятого у відповідь на введення Білорусією ліцензування імпорту низки товарів з-за меж ТЗ, Назарук помітив, що дії Києва роблять економічно недоцільними ці поставки в Україну. 

Він назвав їх неадекватними, оскільки введене Білорусією ліцензування є тимчасовим заходом, стосується широкого кола країн, а не тільки України, а також відповідає міжнародній практиці захисту внутрішнього ринку.

Причому ліцензування імпорту в Білорусію зачіпає українські поставки на суму близько 100 млн доларів (за підсумками 2013 року), а Україна ввела спецмита для більш широкої номенклатури товарів, зачіпаючи білоруські поставки приблизно на 265 млн доларів, підкреслив Назарук. 

Раніше стало відомо, що Білорусь ввела тимчасове, на півроку, ліцензування поставок в республіку цементу, полірованого скла і склотари (з 1 червня), пива (з 1 травня), а також деяких видів макаронних і кондитерських виробів (з 1 червня) з-за меж єдиної митної території Митного союзу Білорусії, Росії та Казахстану.