Надмірне вживання алкоголю провокує втрату пам’яті, - вчені

Вживання алкогольних напоїв у середньому віці подвоює ризик втрати пам’яті в подальшому житті

Зазвичай, коли йдеться про проблеми з алкоголем, особливу увагу приділяють молоді, утім, у «групу ризику» потрапляють і люди середнього віку, повідомляє The Daily Mail.

Британські вчені провели опитування серед 6542 американців щодо їхнього споживання алкоголю та оцінили розумові здібності людей за вісім років.

Фото: The Daily Mail

Учасникам опитування було запропоновано відповісти на 4 питання: 1) чи відчували вони колись, що їм треба скоротити вживання алкоголю; 2) чи бувало, що їх дратували люди, які критикували їх за випивку; 3) чи почувались вони коли-небудь погано або винними через те, що пили; 4) чи було колись, що випивка ставала першочерговою справою вранці для того, щоб стабілізувати нерви або позбавитись від похмілля?

Фото: ТСН

Провідний дослідник доктор Ян Ленг прокоментував це опитування: «Ми вже знаємо, що існує зв'язок між ризиком слабоумства і частотою споживання алкоголю. Такі висновки ґрунтуються на спостереженнях за літніми людьми: питаємо, скільки вони п’ють, а потім спостерігаємо, чи розвиваються проблеми. Однак це лише одна частина головоломки, ми мало знаємо про наслідки вживання алкоголю в загалі. Ми дослідили відносно невідомий зв'язок між проблемами з алкоголем у будь-який момент життя та проблемами з пам’яттю в більш пізньому віці».

Фото: The Daily Mail

На думку науковця, такі результати свідчать про значну проблему: «Для нас стало відкриттям, що люди середнього віку, які багато вживають алкоголь, мають більш ніж вдвічі гіршу пам'ять у старшому віці. І мені здається, що це проблема суспільної охорони здоров’я, яка має бути вирішена».

Доктор Дуг Браун, директор центру досліджень та розвитку допомоги пацієнтам з хворобою Альцгеймера, каже: «Коли ми говоримо про надмірне споживання алкоголю, ЗМІ часто фокусуються на молодих людях. Утім, багато проблем від алкоголю може виникати лише у подальшому житті».

Фото: www.likar.info

За словами вчених, результати досліджень не означають, що треба в загалі утриматись від вживання алкоголю. «Так само, як вживання здорової їжі, відмова від куріння та підтримка здорової ваги, корисним може стати і червоне вино. Один келих може навіть допомогти знизити ризик розвитку слабоумства».

Утім, самі вчені зізнаються, що для висновків їм потрібен тривалий час. Таке дослідження не в змозі показати всі причини та наслідки, і, можливо, є й інші фактори, що можуть спричинити такий негативний вплив на здоров’я.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що алкоголь допомагає жінкам тримати фігуру.