П'ять латиноамериканських країн відкликали послів з Ізраїлю через бомбардування сектору Гази

Чилі, Перу і Сальвадор прийняли рішення відкликати для консультацій своїх послів з Ізраїлю у зв'язку з подіями в секторі Газа

Раніше на подібний крок пішли уряду Еквадору і Бразилії, передає Еспресо.TV з посиланням на "РИА-Новости"

Представники влади латиноамериканських держав заявили про неприпустимість непропорційного застосування сили Ізраїлем, закликали до припинення вогню і при цьому засудили ракетні удари і напади на мирне населення Ізраїлю. 

Уряд Чилі в оприлюдненому у вівторок комюніке кваліфікувало ізраїльську операцію в секторі Газа як "колективне покарання громадянського палестинського населення". 

Дії Ізраїлю йдуть врозріз з основними нормами міжнародного права, говориться в комюніке чилійського МЗС. 

"Незважаючи на те, що Чилі продовжує засуджувати ракетні удари по цивільному населенню Ізраїлю з боку руху" Хамас", масштаб та інтенсивність ізраїльських операцій порушують принцип пропорційного використання сили - обов'язкового аргументу легітимного захисту", - наголошується в комюніке. 

Уряд Перу висловив "глибоке співчуття у зв'язку з порушенням припинення вогню і в зв'язку з новими військовими операціями Ізраїлю в секторі Газа". 

"Ці дії є черговим ... порушенням міжнародного права", - йдеться в комюніке перуанського МЗС. 

Крім того, МЗС Перу "знову заявило про неприйнятність ракетного обстрілу і будь-яких інших нападів на цивільне населення Ізраїлю". 

Сальвадор, в свою чергу, пояснив відкликання посла в Ізраїлі для консультацій "різкою ескалацією насильства і бомбардуваннями Ізраїлем сектора Газа". 

В оприлюдненій заяві сальвадорський МЗС зазначив, що дії Ізраїлю "заподіяли смерть дітям, жінкам і чоловікам, стали причиною поранень сотень людей, змусили тисячі палестинців залишити свої будинки і завдали важкий матеріальний збиток". 

Уряд Еквадору відкликав свого посла з Ізраїлю 18 липня. Зовнішньополітичне відомство тоді заявило, що країна йде на такі дії у зв'язку з важкою ситуацією в секторі Газа. 

П'ять днів по тому Бразилія рішуче засудила "непропорційне використання сили" Ізраїлем в секторі Газа і також викликала свого посла для консультацій. Представник ізраїльського МЗС в інтерв'ю місцевим ЗМІ тоді заявив, що Бразилія є "гігантом в економіці і культурі", але "залишається карликом в дипломатії".