Росія збирається ввести мита на українські товари

Мінекономрозвитку підготувало список українських товарів, мита на які можуть бути підвищені

Проект постанови уряду з переліком української продукції сьогодні був опублікований на порталі regulation.gov.ru, пишуть "Ведомости".

Поки українські товари ввозяться до Росії безмитно за договором про зону вільної торгівлі СНД. Уряд планує підняти мита для українських товарів до рівня єдиного митного тарифу СОТ, зараз його середньозважена ставка - 7,8%. 

У переліку, підготовленому Мінекономрозвитку, 135 позицій. Більше половини - продукти харчування та сільгосппродукція. Це 11,4% українського експорту в Росію за 2013.

Мита також зростуть на спиртне і сигарети, побутову хімію, деякі види продукції металообробки, побутової техніки та товарів легкої промисловості. У переліку немає основних позицій українського експорту, що надходить до Росії: обладнання, продукції транспортного машинобудування (сумарно 39,2% імпорту з України в 2013 р.). На метали і продукцію з них довелося ще 21,3% поставок України до Росії. 

Росія вже не раз попереджала, що планує підняти мита на українські товари через вступ України в Асоціацію з ЄС. Україна підписала Угоду про асоціацію 27 червня, але чинності вона поки не вступило - його повинні ратифікувати Верховна рада і парламенти європейських країн. Ключова складова економічної частини асоціації - угода про зону вільної торгівлі України та ЄС. Росія побоюється, що після скасування торговельних бар'єрів до Митного союзу під виглядом українських хлинуть дешеві європейські товари, пояснювали чиновники. 

Передбачалося, що разом з Росією мита піднімуть і її партнери по Митному союзу - Білорусія і Казахстан, оскільки три країни домовилися проводити єдину митну політику. Але в червні перший віце-прем'єр Ігор Шувалов заявив, що Росія може ввести такі заходи самостійно, «без рішення на трьох».