Санкції проти Росії набудуть чинності 31 липня

Економічні санкції Євросоюзу проти Росії набудуть чинності 31 липня

Про це йдеться в повідомленні прес-служби представництва ЄС в Україні, пише РБК-Україна.

Так, 29 липня Комітет постійних представників (COREPER) погодив введення обмежувальних заходів щодо РФ, враховуючи її дії в напрямку дестабілізації ситуації в східній Україні. 

Для обмеження доступу Росії до ринків капіталу громадяни і компанії ЄС не можуть більше продавати або купувати нові облігації, акціонерні частки або інші подібні фінансові інструменти з терміном погашення більше 90 днів, випущені російськими державними банками, їх дочірніми компаніями або компаніями, які діють від їх імені.

Крім того, було погоджено введення ембарго на імпорт і експорт зброї та подібного матеріалу в Росію. Воно стосується всіх одиниць, зазначених у загальному військовому списку ЄС. 

Під час зустрічі також було досягнуто домовленості щодо заборони експорту товарів подвійного призначення і технологій для військового використання в Росії чи російських кінцевих військових користувачів (з останнім списком можна ознайомитися у додатку до норми 428/2009). 

Крім того, компетентні органи країн-членів ЄС будуть надавати попередній дозвіл на експорт певних видів енергетичного обладнання та технологій в Росії. У ліцензії на експорт будуть відмовляти, якщо призначення продуктів полягатиме у пошуках і видобутку нафти на великій глибині, пошуку та видобутку полярної нафти та реалізації в Росії проектів, пов'язаних зі "сланцевою нафтою". 

Заходи застосовуватимуться до нових контрактів. Тепер ці обмеження будуть формально прийняті Радою ЄС за допомогою письмової процедури. 

"Вони вступлять в силу з дня після їх публікації в Офіційному журналі ЄС, запланованої на другу половину дня 31-го липня", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, Євросоюз погодив секторальні санкції проти Росії.